12 Şubat 2009 Perşembe

HOTEL CHELSEA

Geçmişe dokunamamanın acısını bir şekilde herkes hissediyordur. Ama öyle zamanlar, öyle mekânlar vardır ki geçmiş dediğimiz o şeye yakınlaşırız, özlediğimiz her neyse ona bir soluk kadar yakın oluruz bazen. Böyle bir an yaşamak istiyorsanız açıldığı günden beri onlarca ünlü ismin konakladığı, hatta yıllarca ev olarak kullandıkları Hotel Chelsea, yolunuz New York’tan geçerse mutlaka görülmesi gerekenler listesinde.
Hotel Chelsea, Manhattan’da bulunan 1883 yılından beri onlarca sanatçının kaldığı hatta bazılarının orada devamlı olarak yaşadığı bir otel. Açıldığı günden beri her odasında ayrı bir hikâye yaşanan, bu hikâyelerden bir roman oluşturabilecek bir otel… New York’un en işlek bölgelerinden birinde bulunan otel, 400 odaya sahip ama bunların bir bölümü orada sürekli yaşayan insanlara ayrılıyor. Oteli ünlü eden ünlü isimlerin birçoğu, içinde yaşadıklarıyla oteli de efsane hale getirdi. Andy Warhol ‘Factory’ için çalışacak birçok starıyla bu otelde tanıştı. Leonard Cohen, 104 numarada yaşayan imkânsız aşkı Janis Joplin için şarkılarını bu otelde yazdı. Andy Warhol’un ‘elma şekeri’ olarak bilinen esin kaynağı Edie Sedgwick bu otelde Bob Dylan’a aşık olup ret cevabı aldı. Plaza hayatından ve kravatından sıkılan Arthur Miller bu otelde yaşamaya karar verdi. Ve maalesef Sex Pistols’ın gitaristi Sid Vicious ile hayatının aşkı Nancy Spungen’in yaşadığı trajediye bu otel ev sahipliği yaptı. Tüm bu yaşananlar, otelde konaklayan efsanevi yıldızlar ve dimdik ayakta duran Hotel Chelsea adına belki de en iyi cümle Yves Klein tarafından 1961’de yayınlanan bir cümle oldu: “Hotel Chelsea’de kalmak, başlı başına bir eser vermek; üstüne konuşmaksa bütün büyüyü bozmak demek…”

Her metrekare başka bir anı
Yaşanmışlığın büyülü kokusunu her metrekaresinde hissettiren Hotel Chelsea açıldığı yıldan 1902 yılına kadar Manhattan’ın en uzun binası olma özelliğini de taşıdı. İlk açıldığı yıllarda 100 daireli bir apartman olan Chelsea, 1905 yılında ekonomik sıkıntılar ve tiyatroların yer değiştirmesi sonucunda otele dönüştürüldü. 1940 yılında tiyatrolar bölgesinin tam ortasındaki bu binayı David Bard satın aldı, 1957 yılında da işletmesini otelin koridorlarında büyümüş oğlu Stanley Bard’a devretti.
Bohem tarzı, içinde yaşananların verdiği ilginç atmosferiyle, temiz olmadığı düşünülse de kendine özgü taptaze bir koku var odalarında. Bilerek kapatılmamış çatlakları, orijinalliğinin bozulmaması için değiştirilmeyen pencereler, kıvrımlı masa ve yatak başlarıyla konaklamak için ilginç bir mekân. Klasik tarzdaki koltuklar bazı odalarda modern mobilyalarla karıştırılarak bir ahenk oluşturulmuş. Her biri farklı mobilyalarla tasarlanmış odalara sahip. Aileyle konaklamak açısından uygun olmasa da tek başınıza ya da çılgın sevgilinizle mutlaka konaklamalısınız.

Rekor konaklama
Ressam Alpheus Cole 112 no’lu odasında öldüğünde, Chelsea’de kalmaya başladığı ilk günün üzerinden 35 yıl geçmişti. Otelde en uzun süre kalma rekoru 54 yılla müzik adamı Virgil Thompson’a ait...

KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ
Yazar ve düşünürler; O. Henry, Herbert Huncke, Dylan Thomas, Dale Beran, Arthur C. Clarke, William S. Burroughs, Gregory Corso, Arthur Miller, Quentin Crisp, Gore Vidal, Tennessee Williams, Allen Ginsberg, ‘On the Road’un yazarı Jack Kerouac, Robert Hunter, Jack Gantos, Brendan Behan, Simone de Beauvoir, Robert Oppenheimer, Jean - Paul Sartre, Bill Landis, Michelle Clifford, Thomas Wolfe, Charles Bukowski, Raymond Kennedy, Matthew Richardson, René Ricard, Charles R. Jackson.
Aktör ve yönetmenler; Stanley Kubrick, Shirley Clarke, Cyndi Coyne, Mitch Hedberg, Dave Hill, Miloš Forman, Lillie Langtry, Ethan Hawke, Dennis Hopper, Eddie Izzard, Kevin O’Connor, Uma Thurman, Elliot Gould, Jane Fonda, Gaby Hoffmann, Andy Warhol’un starlarından olan Viva, Edie Sedgwick ve Ultraviolet.
Müzisyenler; The Grateful Dead, Tom Waits, Patti Smith, Virgil Thomson, Henri Chopin, John Cale, Édith Piaf, Joni Mitchell, Marty Connolly, Bob Dylan, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Sid Vicious, The Distillers, Richard Hell, Rufus Wainwright, Abdullah İbrahim, Sathima Bea Benjamin, Leonard Cohen, Jim Morrison, Madonna, Ryan Adams, The Libertines ve Anthony Kiedis.


OTEL İÇİN YAPILAN FİLMLER
1- BBC’de yayınlanan Arena televizyon serisi için yapılan Chelsea Hotel belgeseli (1981)
2- Andy Warhol’un yönetmenliğini yaptığı ‘The Chelsea Girls’ (1966)
3- Adrian Lyne’in imzasını taşıyan ‘Dokuz Buçuk Hafta’
4- Sid ve Nancy’nin hikâyesinin anlatıldığı, Alex Cox tarafından yönetilen ‘Sid&Nancy’ (1986)
5- Ünlü yönetmen Luc Besson imzalı unutulmaz ‘Léon: The Professional’ (1994)
6- Bon Jovi videosu ‘Midnight In Chelsea’ (1997)
7- Sydney Pollack’ın yönettiği ‘The Interpreter - Çevirmen’ (2005)
8- Fenton Bailey ve Randy Barbato’nun yönettiği belgesel; ‘Party Monster: The Shockumentary’ (1996)
9- Ethan Hawke’un yönettiği ‘Chelsea Walls’(2001)
10- Abel Ferrera’nın yönetmenliğini yaptığı ‘Chelse on the Rock’ (2008). Bu film Filmekimi filmleri arasında geçtiğimiz günlerde gösterimdeydi.

Uçakla gazla!
İstanbul’dan New York’a her gün THY’nin direkt uçuşları bulunuyor. Ayrıca haftanın belirli günleri ek seferler de düzenleniyor. 10 saat süren bu yolculuk gibi uzun uçuşlarla aranız iyi değilse THY ya da diğer havayolları ile Avrupa üzerinden aktarmalı olarak da gidebilir, Londra, Amsterdam gibi şehirlerde birkaç saat geçirdikten sonra yola devam edebilirsiniz.


Hotel Chelsea;
222 W 23rd St New York NY 10011
Telefon: (1 - 212) 243 37 00
Fax: (1 - 212) 675 55 31
www.hotelchelsea.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder