16 Şubat 2009 Pazartesi

TAPAS TADINDA BARSELONA




‘Vicky Cristina Barcelona’ orijinal isimli ‘Barselona, Barselona’ filminden sonra aklımıza tapasın lezzeti, Gaudi’nin mimarisi ve Dali’nin doğum yeri geldi. Müzelerle dolu olan Barselona’da yapılacak öyle çok şey var ki…

Woody Allen’in son filmi 9 Ocak’ta gösterime giren ‘Barselona, Barselona’ ile Akdeniz rüzgârı aklımıza düştü bir kere. Orijinal ismi ‘Vick Cristina Barcelona’ olan bu filmin Barselona’da çekilmiş olmasının nedeni Allen’in bu şehre çok düşkün olmasından kaynaklanmıyor. İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya Hükümeti ve bu bölgede bulunan Barselona Belediyesi, film için 1.5 milyon euro’luk bir destekte bulundu. Barselona’nın sanata verdiği bu destek hiç de şaşırtıcı değil. Çünkü şehrin sokakları, mimarisi zaten sanat kokuyor. Neredeyse her köşe başında bir müzeyle karşılaşacağınız Barselona’nın ara sokaklarında bile yabana atılamayacak heykeller sergileniyor. Bu şehirde yapılacaklar listesini sanat aktiviteler doldursa da geniş kaldırımları olan Passeig de Gracia’da lüks mağazalardan alışveriş yapabilir ya da L'aquarium’da su altı dünyasını keşfedebilirsiniz. Şimdi sanat kokulu, tapas lezzetli ve bilgi dolu bir yolculuk için Barselona’ya.

Ben yapamadım siz yapın
İspanya’nın Katalan bölgesinde konumlanan bu şehirde yapılacaklar arasında ilk sırayı müze gezmek alıyor. Çünkü şehirde önemli sanatçıların yapıtlarıyla dolu birçok müze bulunuyor. Zaten şehrin sokakları Gaudi’nin eserleriyle bezenmiş açık hava müzesi niteliğinde. Bu anlamda ise La Sagrada Familia isimli Antoni Gaudi imzalı katedral kimilerine göre şehrin en güzel yapısıyken kimilerine göre de yıkılması gereken bir oluşum. Bu her iki görüş doğrultusunda da görmeniz gerekenler listesinde baş sırada. Gaudi bu katedralin yapımı sırasında tramvayın altında kalarak öldüğü için (1926) binanın yapımı hâlâ devam ediyor. Joan Miro’nun birçok eserini görebileceğiniz Fundacio Miro isimli müze de gezilecekler listesinde. Picasso Müzesi’nde ise Fransa’daki müzede olduğu kadar çok olmasa da ilginç Picasso eserleri bulunuyor. Doğduğu şehre bir eser bırakmak isteyen Salvador Dali’nin 1974 yılında şehrin tiyatrosunu yıkıp bir müzeye çevirdiği Dali Müzesi de mutlaka görülmesi gereken mekânlardan. Bodrumunda Salvador Dali’nin mezarının da bulunduğu müze 15 yaşında ilk sergisini açan sanatçının başka yerde göremeyeceğiniz eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Barselona’da kendinizi Beyoğlu’nda gibi hissedebileceğiniz bir yer ver: Las Ramblas Caddesi. Las Ramblas, sokak performanslarına ev sahipliği yapan oldukça eğlenceli ve hareketli bir cadde olarak biliniyor. Şehrin görülmeye değer yerlerinden biri de Avrupa’nın en büyük akvaryumu olarak bilinen L'aquarium. Akvaryum 80 metrelik harika bir su altı seyir imkânı sunuyor ve 11 binden fazla deniz hayvanı barındırıyor. Kuzey bölgesinden aşağıya doğru indiğinizde karşınıza her iki tarafında geniş kaldırımları olan Passeig de Gracia çıkacaktır. Lüks butiklerin yanı sıra İspanyol markaları Zara ve Mango mağazalarının da bulunduğu bu caddenin zemini de Gaudi imzasını taşıyor. Eğer yanınızda çocuklar varken bu geziyi yapıyorsanız Museu de la Xocolata isimli çikolata müzesindeki çikolatadan yapılmış heykeller hem sizi hem de çocukları büyüleyecek.


Ben yiyemedim siz yeyin

Barselona’daki büfelerin önünde gece 23.00’te bile kuyruk görebilirsiniz. Çünkü İspanyollar dört öğün yemek yiyor ve akşam yemekleri ise onlar için ayrı bir keyif niteliğinde. Sabah kahvaltıları kahve ve sıcak çikolataya eşlik eden churros isimli tatlıyla yapılan Barselona’da tortilla ve espanola denilen patatesli omletlerle de kahvaltı edebilirsiniz. Akşam yemeklerinde ise Türk mutfağına çok yakın lezzetlerde olan mezeleri ve özellikle tapasları denemelisiniz. Barselona’da deniz ürünleri, sebze veya tavuk gibi değişik malzemelerle yapılan safranlı pilav yani ‘paella’nın tadına bakmak şart. Bu yemeklere Sangria olarak bilinen İspanyol şarabı eşlik etmeli. Ayrıca gece öğünlerinde bolca tüketilen sıcak peynir soslu mısır cipsi olan ‘nachos’ları değişik soslarla denemelisiniz. Yemek sonrası tatlısız olmaz diyenlerdenseniz Katalan tatlısı olan krem karamelin tadı damağınızda kalacaktır. Ayrıca Barselona sokaklarında yürürken barlara tekrar bakmanızda fayda var. Bu bar görünümlü şirin mekânların birçoğu tapas-bar ve yemek seçenekleri de oldukça bol.


Ben gidemedim siz böye gidin

Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan pazartesi, salı, cumartesi ve pazar günleri saat 09.35’te, pazartesi, çarşamba, perşembe ve cuma günleri ise saat 13.10’da Barselona’ya direk seferleri bulunuyor. Üç buçuk saatlik bir yolculuk sonrasında Barselona’ya varıyorsunuz. İzmir ve Ankara’dan da direk gitmek mümkün. Ayrıca dilerseniz Madrid üzerinden de Barselona’ya ulaşabilirsiniz (www.thy.com).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder